duminică, 30 ianuarie 2011

VULCANII NOROIOŞI DE LA BERCA, JUDEŢUL BUZĂU

Despre Vulcanii Noroioşi de la Berca, Judeţul Buzău

     Rezervaţie naturală de tip geologic pe cca. 30 ha., Vulcanii Noroioşi sunt localizaţi în Subcarpaţii de Curbură, în localitatea Berca, Jud. Buzău, fiind formaţi datorită erupţiilor de gaze din pământ, care antrenează spre suprafaţă nămol şi apă. Cunoscuţi în zonă sub denumirea de pâcle, Vulcanii Noroioşi au aceeaşi structură ca şi vulcanii adevăraţi, în interiorul lor producându-se procese similare. Altfel spus avem de-a face cu nişte vulcani în miniatură la care conurile nu depăşesc 5-6 m înălţime, iar adâncimea de la care este aruncată spre suprafaţă ,,lava"  este mult mai mică. În final acelaşi rezultat, adică o suprafaţă în mare parte aridă dar în acelaşi timp spectaculoasă.

Detalii itinerar Vulcanii noroioşi

       Pornim din oraşul Buzău pe drumul naţional DN 10, pe care parcurgem circa 17 km., până în localitatea Sătuc, unde o luăm la dreapta spre Berca. După ce am traversat râul Buzău, drumul se ramifică din nou. De această dată o luăm spre stânga şi din nou dreapta după numai cîteva sute de metri urmând indicatorul spre Chiliile (lăsând la stânga drumul spre Mănăstirea Răteşti). Parcurgem circa 10 km., până la următoarea intersecţie, unde o luăm iar dreapta şi de unde mai avem de mers conform indicatorului 5,5 km., până la Vulcanii Noroioşi. Un ultim indicator îl întâlnim la numai 2 km. de vulcani. Aici dacă facem la stânga trecând peste un pod ajungem la Pâclele Mari, iar dacă mergem înainte şi parcăm maşina la magazinul mixt de la sonde, după care urcăm dealul dăm de Pâclele Mici.
      Drumul a fost în ultimul timp refăcut, existând porţiuni mici de drum pietruit, iar în rest este asfaltat. Deasemenea traseul este marcat.
     Din drumul naţional DN 10 până la Vulcanii Noroioşi am parcurs cca. 15 km.
     Odată ajunşi ne bucurăm de peisaj ca nişte copii, alergând de la un crater la altul, alunecând pe şuroaiele de nămol ce se scurg din acestea. Urcăm pe câte un crater, ascultăm borboroseala din adâncuri, coborâm prin văi create de scurgerile nesfârşite de apă şi nămol.
    Umbra noastră se furişează, parcă mai clară ca de obicei, pe suprafaţa gri brăzdată de crăpături.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Share on Facebook